Watersportkleding

Het menselijk lichaam verliest warmte op vier manieren: straling, verdamping, geleiding en convectie. Een korte uitleg van elk van deze manieren zal leerzaam zijn om de schipper te helpen de mogelijke problemen te vermijden die gepaard gaan met het trotseren van de elementen, droog blijven en plezier maken. Er moet echter worden opgemerkt dat de schipper altijd gekleed moet zijn om te zwemmen, mocht u en uw boot uit elkaar gaan.

Verdamping wordt Verwarmde bodywarmer gedefinieerd als de transformatie van een vloeistof in een damp, in dit geval meestal water. Verdamping is in wezen een koelproces, ik weet zeker dat je dit nog kent van de natuurkunde op de middelbare school. Dus als je nat wordt van transpiratievocht of een plons van een passerende motorboot of de deining van de oceaan, zul je het koud krijgen totdat je lichaam of kleding uitdrogen. Daarom is droog blijven een belangrijk onderdeel van warm en comfortabel blijven.

Geleiding is de overdracht van warmte door de ene stof naar de andere; meestal van een warm object naar een koeler object. Dus als je op de bodem van een kajak zit, moet je wat moeite doen om je achterwerk te isoleren van het koelere water dat gemakkelijk door de romp van de boot kan stromen. Hierbij moet worden opgemerkt dat we het hebben over de sit-in kajak. Dit kan eenvoudig worden gedaan met een soort schuimkussen of stoel die u verheft van direct contact met de bodem van de boot.

Convectie is de stroom van warmte van een warm voorwerp naar een gasvormige vloeistof door de circulatie van dat gas of die vloeistof. Dus als je het warm hebt, verwarmt de bries die langs je lichaam waait eigenlijk de atmosfeer achter je. In de meeste gevallen zou het moeilijk zijn om dit effect daadwerkelijk te meten. In feite steelt een koele wind die langs je lichaam waait warmte van je en verwarmt de atmosfeer achter je. Door kleding te dragen die deze warmteoverdracht minimaliseert door niet-absorptie, blijf je warmer.

Ten slotte is straling warmte die ofwel door uw lichaam wordt geabsorbeerd of uit uw lichaam wordt verwijderd door een externe warmtebron zoals de zon of door de hitte die in de buurt van een gloeiende open haard of een blok ijs zit. De kleur van een object kan dit effect ook versterken, zoals blijkt uit het lopen op een zwart teer dak in de zomer of het dragen van lichtgekleurde kleding op een hete zomerdag.

Dus wat hebben al deze technische dingen te maken met wat de schipper zou moeten dragen als hij/zij de boot te water laat vanaf het strand, de kade of de rivieroever? Het belangrijkste deel van het lichaam om warm te blijven is je kern (de romp, nek en hoofd). Als je je kern warm en droog kunt houden, zou je je relatief comfortabel moeten voelen, zelfs als je handen, voeten en oren misschien een beetje koud zijn. Het verlies van lichaamswarmte door convectie is een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden. De remedie voor dit soort warmteverlies kan worden bereikt door waterdichte uitrusting te gebruiken die verdamping en convectie vrijwel elimineert en voorkomt dat u nat wordt. Onder de buitenste meest waterdichte laag kan verdamping worden gecontroleerd door kleding te gebruiken die vocht van je lichaam absorbeert. Bepaalde kledingstukken, zoals het alomtegenwoordige fleecejack, zijn uitstekend geschikt voor deze taak.

Deze kleding zal langzaam het vocht afgeven dat wordt gegenereerd door de inspanning van het lichaam zonder de snelle afkoeling die gepaard gaat met zweten en het nat maken van je binnenste kledinglagen. Geleiding kan ook worden geëlimineerd door het gebruik van een soort fleece kledingstuk. Straling is waarschijnlijk de moeilijkste van de vier warmteverlieselementen om te beheersen. Gewoonlijk moet straling worden gereflecteerd om de stroom van de elektronen te minimaliseren en moet deze worden gereflecteerd of geabsorbeerd. Dode luchtruimte is goed in het minimaliseren van dit probleem en de glasvezelisolatie in uw huis in de vorm van vleermuizen tussen de noppen creëert een dode luchtruimte die straling en luchtbeweging vermindert. Een dikke, zware wollen trui die kleine luchtzakjes onder de buitenste lagen creëert, kan hetzelfde effect hebben. Katoenen kleding moet u vermijden, omdat deze vocht opnemen en vochtig blijven, waardoor de verspreiding van lichaamsvloeistoffen wordt voorkomen.

Er is een hele klasse kledingstukken die we niet hebben genoemd die we zullen bewaren voor een ander artikel of blog en dat zijn de wet- en drysuits die een grote upgrade zijn van de algemene garderobe van de gemiddelde watersporter. Meestal zou dit type uitrusting alleen worden gebruikt in extreme omstandigheden, zoals kajakken in zeer koud water of extreem lange reizen.

Scroll to top
A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.