Kitesurflessen – Dingen om over na te denken voordat je je eerste kiteles neemt

Dus je hebt besloten dat je kitesurflessen wilt nemen en je vraagt je af hoe je moet kiezen uit de honderden verschillende scholen en verschillende locaties die allemaal perfecte wind, de beste uitrusting en superkorte trainingstijden bieden. Hoe kun je ooit de cursus vinden die het beste bij je past? We gaan kijken naar een paar dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je geld en tijd goed besteed worden, zodat je de meeste kans hebt om een volwaardige kitesurfer te worden.

Allereerst zou ik jezelf de vraag stellen, waar ga je 90% van de tijd kitesurfen? Natuurlijk zouden we allemaal graag naar afgelegen, exotische locaties willen Kitesurfles nemen rennen met perfecte wind en om de week Pina Colada’s van de tap. De realiteit voor de meesten van ons is iets anders, en we merken dat we moeten kitesurfen waar ons dichtstbijzijnde toegankelijke stukje water is. Vaak is deze locatie niet glasvlak, met een perfecte wind van 25 knopen eroverheen. Als ik me dit realiseer, zou mijn advies zijn om ergens te leren met vergelijkbare omstandigheden als waar je regelmatig gaat kitesurfen. Als je leert op een vlakke, middeldiepe lagune, zal je tijd onder instructie zeker worden verkort, maar kun je nog steeds alles doen wat je daar aan het doen was wanneer je terugkeert naar de dumpende kustpauze en woelige omstandigheden van je lokale plek. ..Ik zou zeggen van niet. Dit kan leiden tot enorme hoeveelheden frustratie en leidt ertoe dat velen opgeven voordat ze zelfs maar zijn begonnen. Natuurlijk, als je lokale plek een vlakke lagune tot je middel is, dan is dat perfect, maar waarom zou je dan ergens anders kitesurflessen nemen?!

Kitesurfinstructie op internationaal niveau wordt georganiseerd en gecontroleerd door de International Kitesurfing Organization of IKO. Elke school die is aangesloten bij het IKO moet verzekerd zijn en zich houden aan de door het IKO gestelde veiligheids- en onderwijsnormen. De scholen zullen hoogstwaarschijnlijk hun affiliatie op hun website of in ieder geval in hun uitvalsbasis weergeven. Als u twijfelt over een school of instructeur, kunt u op de IKO-website controleren of ze een officieel centrum of officiële instructeurs zijn, waar alle geregistreerde scholen en instructeurs worden vermeld voor openbare raadpleging. Veel landen hebben nu ook een instantie op nationaal niveau, bijvoorbeeld de BKSA in het VK. Scholen die bij deze landelijke instanties zijn aangesloten, moeten aan even strenge normen voldoen als die bij het IKO, dus je kunt er zeker van zijn dat ze voldoen aan de nieuwste normen voor lesmethodiek, verzekeringen en uitrusting.

Je glijdt over het water, berijdt rusteloze en eindeloze golven, terwijl de wind je voortstuwt en je uiteindelijk optilt en je in de lucht zweeft. En dan, net zo plotseling, sta je weer op het water, de golven woest duwen en trekken aan je en je houdt je vast met alles wat je hebt.

De extreme watersport die bekend staat als kitesurfen biedt deze intense ervaring waar steeds meer mensen toe aangetrokken worden. Om aan deze sport deel te nemen, heb je een kern van kracht nodig, een beheersing van angst en een grenzeloze behoefte aan opwinding en adrenaline.

Kitesurfen kan een erg moeilijke en gevaarlijke sport zijn, zelfs als je weet wat je doet. De beste manier om gevaren tijdens het kitesurfen te vermijden, is door voldoende lessen te nemen van een getrainde professional, te beginnen met het leren van de basis. Enkele van de basisprincipes van kitesurfen zijn onder meer het lanceren van een vlieger, vliegen, landen, controle over de bar en veiligheid.

Veel mensen voelen zich aangetrokken tot de sport vanwege de intensiteit en schoonheid ervan en zijn gebiologeerd door bekwame professionals soepel over de golven te zien rijden en moeilijke trucs en salto’s in de lucht uit te voeren. Omdat kitesurfen een combinatie is van zowel kiten als surfen, moet je leren hoe je zowel de kracht van de wind als de kracht van het water kunt beheersen. Beide zijn extreem krachtige krachten die je zwaar kunnen verwonden als je niet weet hoe je met de elementen moet omgaan en ook als je geen veiligheidsmaatregelen neemt. Om de best mogelijke kitesurfervaring te hebben, moet je zo veilig en goed opgeleid mogelijk zijn.

De snelst groeiende watersport van de laatste jaren is kitesurfen. De vliegerwereld is heel bijzonder, maar net als bij veel buitensporten gaat het ook om de ‘dingen’ en de sensatie van de scheiding van de normale wereld.

Wereldwijd staan Cabarete, Cumbuco, Hurghada, Isla Margarita, Fuerteventura bekend om hun ideale omstandigheden.

Kitesurfen in het Caribisch gebied groeit snel en Aruba is een van de plekken waar je moet zijn.

Geschiedenis

Kitesurfen is een Nederlandse uitvinding. In de 19e eeuw werden vliegers gebruikt om boten te trekken. In 1977 was het de Nederlander Bert Panhuis die hem met een vlieger rechtop op het water voortsleepte.

Acht jaar later ontwierpen twee broers een vlieger met opblaasbare delen zodat ze direct vanaf het water konden starten.
De materialen worden nog steeds ontwikkeld en opnieuw ontworpen.

Rond 1996 begon het pionieren met kitesurfen, vooral in Zuid-Frankrijk en op Hawaï. Een jaar later werden de eerste wereldkampioenschappen gehouden in Hawaï.

Structuur

Voordat je hoog boven de zee hangt en een grote sprong maakt heb je al vele meters gesport.

Op Aruba, maar ook in Nederland of andere kitesurfspots in de wereld bieden scholen zogenaamde pakketten aan. In drie of vier lessen (a 1,5-2 uur) maak je je eerste zetten op het bord. Al het materiaal is bij de prijs inbegrepen en er zijn meerdere mensen die over je waken.

Bijna overal is dit de procedure:

1e sessie: Leren omgaan met de vlieger en het gevoel krijgen.

2e sessie: les bodydraggen. Laat tijdens deze les je lichaam meeslepen door het water hangend aan de vlieger en leer diverse bedieningselementen.

3e sessie: Waterstartles. Je eerste meters op het board.

De prijzen op Aruba zijn redelijk.

– Kitesurfpakket (3 lessen, in totaal vijf uur kitesurfen) rond de $ 350 – inclusief uitrusting en boot.
– Huur kitesurfmateriaal: 2 uur ca. $ 100,- (incl. materialen, boot).

Vlekken

De twee bekendste kitesurflocaties op Aruba zijn: Fisher Mans Huts (boven Marriott hotel) waar je alleen kunt Kiten voor 10.00 uur en na 16.00 uur en Boca Grandi (gevorderden). Aruba heeft het hele jaar door passaatwind (NO Passat) en de temperatuur is constant rond de 27 graden (watertemperatuur ongeveer 25 graden).

Door deze eenvoudige richtlijnen te volgen, kun je het veld verkleinen en hopelijk een plek kiezen om je kitesurflessen te volgen waar je niet alleen veilig, snel en plezierig leert, maar waar je ook de grootste kans op vooruitgang krijgt als je weer thuis bent.

Graag tot ziens op het water!

Sam Guest is een IKO Kitesurf Head Instructor die momenteel werkt in Tarifa, Spanje. Hij heeft 10 jaar ervaring in de watersportindustrie en heeft een passie voor het leven, de oceaan en het helpen van mensen om het meeste te halen uit wat ze hebben.

 

Scroll to top
A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.